Mesto Žilina hovorí s rodičmi na tému „Ako ďalej so školami“

28.01.2013 Žilina

Žilina 28. 1. 2013 – V predchádzajúcom týždni pracovníci Mestského úradu v Žiline, na základe poverenia primátora mesta Žilina Igora Chomu, otvorili na pôde jednotlivých základných škôl diskusiu na tému Racionalizácia škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Žilina. Vzniká tak priestor na zapracovanie racionálnych návrhov, ktoré dopomôžu zefektívniť fungovanie mestských základných škôl, čím by sa vyriešil problém s nedostatkom financií.

Hovorca mesta Žilina Pavol Čorba a zástupkyňa odboru školstva a mládeže Mestského úradu v Žiline Eva Smolková, z poverenia primátora mesta Žilina Igora Chomu, navštívili počas minulého týždňa niekoľko základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Žilina, aby so zamestnancami škôl a širokou verejnosťou hovorili na tému Racionalizácia siete škôl. Otázka financovania škôl je v poslednej dobe často otváraná. K samotným zmenám financovania základných škôl sa malo pristúpiť už pred piatimi rokmi. Vzhľadom k tomu, že systém financovania škôl je nastavený na režim, ktorý bol už pred niekoľkými rokmi nevyhovujúci a od 1.1.2013 došlo k zmene legislatívy ohľadom financovania škôl, Mesto Žilina musí neodkladne pristúpiť k racionalizácii.

„Plne si uvedomujem, že ide o veľmi citlivú vec, ktorú je potrebné neodkladne riešiť. Tento neriešený problém sme zdedili a našou prioritnou úlohou je ho v tomto roku riešiť, aby naše základné školy a kvalita vzdelávania neskolabovali. Nemožno ho už ďalej odkladať, preto som poveril hovorcu mesta a zástupkyňu odboru školstva, aby po vypracovaní pracovného návrhu racionalizácie, navštívili jednotlivé základné školy a so zamestnancami škôl a verejnosťou na túto tému otvorene hovorili. Po zapracovaní pripomienok z týchto stretnutí, bude možné aj s poslancami Mestského zastupiteľstva v Žiline pripraviť konečnú verziu tohto zámeru, ktorý bude odkomunikovaný s verejnosťou na opätovných stretnutiach, ak to bude potrebné,“ konštatuje primátor mesta Žilina Igor Choma.

V poslednej dobe sa objavili v niektorých médiách zavádzajúce informácie ohľadne Racionalizácie škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina. Mestský úrad v Žiline si je plne vedomý skutočnosti, že niekto z pracovného stola posunul rozpracovanú a neúplnú pracovnú verziu tohto dokumentu verejnosti. Týmto krokom sa narušil zámer Mesta, že po vypracovaní pracovnej podoby sa táto otázka riadne odkomunikuje s verejnosťou a na základe výstupov zo stretnutí bude možné pripraviť finálnu verziu tohto dokumentu.

Materiál vychádza zo súčasného stavu škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Žilina. Pracujú na ňom zamestnanci odboru školstva a mládeže Mestského úradu v Žiline, participujú aj členovia pracovnej skupiny, štatutárni zástupcovia škôl a školských zariadení, kompetentní zamestnanci Mesta, odborníci z praxe, štátnej správy, poradenstvo bolo poskytnuté aj z úrovne ústredného orgánu štátnej správy – Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Počty žiakov v základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Žilina klesajú, preto je potrebné objektívne zhodnotiť efektívnosť využívania finančných prostriedkov z rozpočtovej kapitoly Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky i z rozpočtu mesta Žilina. Okrem zhodnotenia stanovených kritérií sa musia brať do úvahy aj iné činitele, tzv. doplňujúce kritériá - Záväzky voči tretím osobám - Regionálny operačný program, nevysporiadané nehnuteľnosti – pozemky.

Mesto Žilina si uvedomuje, že úroveň škôl významne ovplyvňuje kvalitu dnešného i budúceho života našich detí, preto pristupuje k tejto otázke zodpovedne. Po zapracovaní všetkých pripomienok a po ich racionálnom zvážení a vyhodnotení, bude uvedený materiál predložený na rokovanie Mestského zastupiteľstva v Žiline.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta
 

Vyberte región